Monday, May 13, 2013

Rainbow Cake @ Kek Pelangi...hmmm..nyam nyam

Salamm...Anniyeong...Holaa...
Sesekali bila cik bubu bukak pesbuk...ada la member ni like itu...like ini...politik...kata2 azimat...dan macam2 lagii...termasuklah resepi yg menarik2...hari tu kiranya cik bubu jalan2 cari like lahh...hahha..
hmmmm Rainbow cake...penah nampak..tapi x penah makan...senang ke wat...hasrat tu lupa gitu aje...2-3 minggu pehtu...ternampak lagi org like...ada yg jadi wallpaper...ada yg jadi profile pic...weii..sedap sgt ke rainbow cake nih...
so, tetiba hati bebunga...incik babah kata tak yah laa...bukan makan ponn...memang pon...cik bubu mmg suka wat kek...tapi kurg makan sebab manisss...tapi, hati macam di cuit2...cewaahh...
satu hari...nekad..!!!...tunggu incik babah balik...mlm2 tros pi serang kedai peralatan wat kek...beli bende yg patot sebab kebanyakan bahan asas dah ada...
Resepi ni memang lah cik bubu dapat dari internet...tp di olah la sikitt...ikut citarasa memasing...memandangkan cik bubu ni bukanlah pro sgt, so apa yg korg lihat ni..ala kadar aje lah yeee...hahaha...
tapi...cik bubu gigih nak share ngan korg jugaa..sharing is caring maaaa...hehehe...

RAINBOW CAKE
BAHAN-BAHAN
# 3 cawan tepung gandum
# 4 sudu teh baking powder
# 1/2 sudu teh garam halus
# 250g butter (1 buku)
# 1 3/4 cawan gula kastor
# 5 biji telor gred A
# 2 sudu teh essen vanilla
# 1 1/2 cawan susu segar - suhu bilik (cik bubu guna susu full cream marigold)
# pewarna makanan - ungu, biru, hijau, kuning, oren dan merah
# parchment paper (gunting mengikut loyang 6 keping)-cik bubu guna loyang 8inci
CREAM CHEESE FROSTING
# 250g cream cheese - cik bubu guna jenama philadelphia
# 120gm gula icing
# 125gm butter
# (sukatan ini hanya cukup utk lapisan antaran kek sahaja...utk lapisan luar, buat satu adunan lagi yang sama kuantiti)
CARA-CARA
* Panaskan oven 170c lebih kurang 15minit. Alaskan loyang dengan parchment paper
* Ayakkan tepung, baking powder dan garam
* Pukul butter dan gula hingga ringan dan gebu
* masukkan telor dan pukul hingga putih gebu
* masukkan essen vanila dan pukul hingga sebati
* perlahankan mixer dan masukkan tepung yg diayak tadi berselang seli dengan susu segar sehingga habis
* bahagikan kepada 6 adunan sama rata
* masukkan pewarna bagi setiap bahagian
* tuangkan ke dalam acuan yg telah diletak parchment paper tadi dan ratakan
* bakar dalam oven selama lebih kurang 20minit atau hingga masak
* sejukkan kek sebelum di lapis cheese frosting
* Untuk cream cheese frosting plak, senang jek...campur ketiga2 bahannya dan pukul hingga kembang...gebu...ringan..dan sewaktu dengannya...sampai kalernya bertukar kepada kuning keputihan...dan sapulah lapisan antara kek dan jugak hiasan luar nyaa...

beginilah rupa lebih kurang selepas di mix sana sini...hahaha


di bahagiakan kepada 6 bahagian...2 bahagian dah masuk oven ye...cik bubu pakai bekas yg lebih kurg besarnya sbb cik bubu xde penimbang (sbb kebanyakan dlm internet dorg pakai penimbang)...ye la...cik bubu bukan pembuat kek komersial...hihi...oh ye, Cik bubu mmg sengaja letak sudu setiap bekas sbb sementara menunggu turn memasing utk dibakar, cik bubu akan sentiasa kacau...sbb tak mau adunan menurunn...


taraaaa...ni la hasilnya selepas dibakar 6 adunan tadiii


pearl sibuk memujuk ibu nak masukkan kek...huhuhu


ni hah lapisan yg siap di letak cheese...org kata tunggu kek sejuk baru letak...sebenarnya sementara tunggu kek sejuk, kita mmg sempat buat cream cheese tuh...sbb kek kita nipis dan mmg cepat sejuk...


dekorasi yg very simple..sbb cik bubu mmg tak berseni org nyaa...sebab tu la comot sana sini...hahaha...


Alhamdulillah...ini la hasilnya percubaan pertama...pehtu satu badan bau cheese and kek...tu yg tak lalu nak makan tuh...hahaha...tapi Alhamdulillah habis..sampai ada yg nak menempah...ada yg call tanya kalo2 ada lagi...mmg berbaloi lahhh
kelakar plak entry kali ni kann...bukan apa, selalunya cik bubu masukkan tempat gi jalan2 carik makan...kali ni cik bubu letak hasil kerja tangan sendiri...hihi
NOTA
1) TELOR - Ada sesetengah blog letak putih telor sahaja. tapi ada yg letak kesemuanya...tpi pada cik bubu rugi lah letak putih ajee...yg kuning nanti nak watpe...huhuhu. Tapi mungkin juga kalo letak putih aje lagi sedap dan gebu kot...xpe, lenkali try yekk...
2) BUTTER - Sebelum ni ada org tulis 1 cawan butter...hmmm...tak pula describe camana...dicairkan kah...ye la...beginner mcm cik bubu ni mmg ngek skitt..hahaha...nak senang, cik bubu letak aje sebuku butter...mcm wat kek yg lain tuh...senanggggg...sedap jekk...kakakaka
3) GULA KASTOR - boleh je kalo korang rajin, blend gula biasa kasi haluss...tpi cik bubu laaagggiii rajin...gula pasir tuh cik bubu hentamm...lagipon kita bakar kann...hancur lah dia...hahahaaa
4) GULA - untuk wat frosting...ada blog tulis gula aje...sib baik cik bubu bijakkkk sikit...kalo gula, maunye ketul2 cheese frosting nanti...sbb mende alah ni kan kita nak sapu atas dan lapisan kek...dan kita tak masak...hmm...cik bubu kasi tukar lahhh...pakai gula icing tross...
5) BEKAS PEMBAHAGI ADUNAN - utk org yg tak berniaga...org yg jarang2 wat kek mcm cik bubu...mmg la takde penimbang bagaiii...sib baik cik bubu ada bekas yg lebih kurang sama besarnya...masa cik bubu bahagi kan tuh cik bubu kira la senduknya...walo tak sama sangat, lebih kurg pon ok lahhh...hihihi
6) Ratakan adunan dlm loyang sebelum korg bakar yee...nanti senget plak menara kek...hihi
7) Sila simpan dlm fridge kalo kek ni korg tak habis makan..(mustahil korg mkn gedabak ni tros habis keenn...melainkan korg potong kasi semua org rasa...)

itulah lebih kurg nota cik bubu...nota ni mmg sengaja cik bubu tulis sbb nanti kalo cik bubu repeat nak wat kek ni, cik bubu alert skit ngan nota2 nihh...huhu...
adioousss...
aku-untuk-aku

No comments:

Post a Comment