Monday, October 27, 2014

Daging Pekasam Homemade...

Bismillah...

 Assalamualaikumm...
anniyeongg...
holaaa...

Jom kita wat daging pekasam sendiri lak yee...
resepi ni datang dari kakak cikbubu yang kecewa setelah daging pekasam yg dibelinya ter amat mahalll...RM15 dapat 3 keping kecik...geram sangat lah tuh..alih2 wat sendirik..puashati katanya...
lagipon, dia mmg pandai masak...
cikbubu pandai makann...hihihi...

sebenarnya b4 ni cikbubu juga penah le beli sekali dua...
tp kawasan cikbubu murah sikit...RM10...dan isinya lebih kurg kakak cikbubu saja...huhu

memandangkan daging qurban masih byk...so, cikbubu pon amik le resepi kakak...
dan jadilah daging pekasam...(punya geram...cik bubu letak byk2 pix daging pekasam yg di snap dr setiap suduttt..hahahha)

ok le, dah penat bebel...meh cikbubu share ngan korg lak resepinya yaa...

* Daging
* Asam Jawa
* Asam keping
* Beras (disangai-blender halus)
* Garam

(sukatan ni agak2 ye...)

# Daging di potong dlm 1/2 inci--basuh dan toskan
# Gaulkan daging bersama air asam jawa, garam, dan perap selama 2-3 jam
# Campurkan beras yg diblender tadi dgn garam & ketepikan
# Ambil daging perap tadi dan celupkan dlm serbuk beras dan susun dlm bekas
# Semasa menyusun, lapiskan dengan asam keping
# Simpan dlm peti ais.. selepas 3-4 hari sudah boleh mkn (daging boleh tahan lama ye..)


--Daging yg diperap
--Kalau nak makan, potong daging...goreng...ketepikan...potong bawang besar dan cili padi...goreng dan gaulkan bersama daging tadi...(tak perlu tambah garam atau serbuk perasa ye...)

makan lak ngan nasi panas dan kicap...perghhh...mabelessss...hihi...jom cubaa..sure puashati..xyah beli...boleh makan berkali2...wawawawa

adiooouussss
aku-untuk-aku

No comments:

Post a Comment