Wednesday, November 12, 2014

Daging Dendeng my version :)

Assalamualaikum...
annieyong....

Asyik cite yg manis2 jek...so..harini nak share daging dendeng lak...version suka hati cikbubu lah ...

malas ngomel...moh kita try wat yee...gerenti sedapp...tp cikbubu ni xde sukatan sgt..ikut sedap rasa...sedap mulut...cukup2 lah yee...hehehe

Bahan:
* Daging (direbus dan airnya disimpan)
* Kicap pekat
* Kicap cair / manis
* Bawang putih (tumbuk)
* Bawang merah (tumbuk)
* Sedikit halia (tumbuk)
* Serai (dititik-lebihkan ya...)
* Cili blender
* Bawang besar
* Asam keping
* Garam (jika perlu)
* Minyak

Cara:
# Rebus daging (jgn smpai masak sangat...rare pon ok)...hiris dalam 1/2inci...dan tumbuk (jgn sampai hancur..pecah2 jek)...perap ngan kicap pekat dan cair...ketepikan--perap lama2 lagi sedap
# Tumis bahan tumbuk dan titik hingga naik bau
# Masukkan cili blender..tumis hingga sikit garing
# Masukkan daging yg diperap tadi
# Masukkan sikit lagi kicap pekat dan cair tadi...agak2 nmpak hitam
# Masukkan air rebusan daging
# Masukkan asam keping...pelahankan api...biar mendidih hingga kuah sedikit pekat dan kering
# Masukkan garam (jika kurang masin)
# Lastly masukkan bawang besar...(kalo nak hiris cili besar merah dan hijau pon ok utk hiasan)



Macam ni lah lebih kurang rupanya....sepatutnya kering lagi...tapi encik babah suka berkuah...so, cikbubu tak keringkan sgt kuahnyaa....
Selamat mencuba sayam2...
muahh

adiousss
aku-untuk-aku

No comments:

Post a Comment