Salam....Anniyeong...Holaa...
Maleh citer panjang2...nanti resepi yg dok dalam kepala ni hilang plak...Cik Bubu kene simpan cepat2 dalam Blog...maklum le...umor dah bykk...kuikuikui...moh kita wat Cream Puff...yehahaaa...
Resepi ni bukan lah Cik bubu create sendiri...tapi cik bubu wat senaman taw...jogging blog2 org lain...kekeke...tapi, cari yg paling senang...ringkas...dan bahan2nya tak mengarut...pehtu kene simpan...sbb nanti nak cari balik, lupa plak amik dari mana...hahaha...pehtu, harus Cik Bubu edit2 skit...nampak toi ketegaq kan...tak mo amik bolat2 org punya... =) ....uiks...tadi kata takmo citer panjang2...melalut gak jadinya...wokey..wokey....here we areeee...
Bahan2 Untuk wat Puff
# 125g butter (cik bubu beli yg 250g pehtu potong aje 2)
# 1 cawan (150g) tepung naik sendiri...(ayak dulu na...)
# 1 cawan air (250ml)
# 1 sudu teh essen vanilla
# 4 biji telor gred A (telor cerdik punya tau...hat yg bodo tak usah...kang bodo2 aje jadik puff korang...hehehe...
# sedikit garam halus (jgn hangpa letak garam kasaq plak...kuikuikui)
Bahan2 utk wat Sos Custard
# 2 Sudu besar tepung custard
# 2 sudu besar tepung jagung
# 1 1/2 cawan susu segar
# 2 biji telor gred A (ingatt...telor cerdik...telor cerdik...=))
# 1 sudu teh essen vanilla
# 2 sudu gula pasir...(kalo korg suka lagi manis, tambah laa...nnti kene kencing manis, padan muka...hehehe)
Now, Cara2nya...
* Masukkan butter dlm periuk, buka api (kalo tak buka camana nak masak...hehehe...). Api jgn kuat sgt ye...gaulkan pelahan2 hingga butter larut...
* kemudian, larutan butter akan mendidih...macam ni...jgn tunggu mengelegak plak yee...
* Masukkan plak tepung tadi...kacau cepat2..nak elakkan adunan lekat kat periuk...kacau sampai jadi camni...
* Angkat adunan dan letakkan di dalam bekas yang lain...hat ni toksah atas api ye dek non...masukkan telor one by one...lepas letak satu kacau,..satu kacau,..cam tu le sampai habis...Cik bubu kacau pakai spatula je...
* Next, masukkan pula essen vanila
* Kacau lagi sampai sebati...masa ni cik bubu pakai hand mixer..tak kuasa nak pakai spatula...kang tercabut lengan gebu cik bubu tau...hihihi...so, mix sampai jadi cenggini...nampak gebu tak...hehehe...
* Di sebabkan cik bubu xde piping beg...serius cik bubu guna plastik utk wat cream cake tuh...hehehe...tu pasai jadi gini...macam besar plak kann...belasah je la...hahaha...pehtu jgn plak korg lupa griss kan sikit butter atas loyang...bimbang melekat plak kanngg...bakar dalam oven 200c lebih kurang 20 minit...tapi korg kene tgok2 selalu ye...risau terhangit plak...bkn apa, lain overn, lain suhunya...
* Nahh...tadaa...kan dah kata...cam terbesarr...hahahaha...penuh loyang cik bubu aihhh...
Meh kita wat Sos Custard plak...
* Part ni teramatlah senang hoccay...masukkan semua2 bahan dalam periuk...bukak api sederhana...kacau pelahan2...jgn berenti tau...nanti berketul2 plak sos korang...
* Tapi, Cik bubu lupa plak nak snap sos yg dah masak...hehehe...
Ok, lepas semuanya selesai, potong Puff korg ditengahnya...jgn sampai putus ye...jgn risau, dlm puff korg akan ada rongga2 yg luas utk korg sumbat sos custard tuhh...
Bila dah siap, ayakkan sikit gula icing atasnya...kekonon ala2 snow...nampak menyelerakan kooo...hahahah...
ok...harap cik bubu rajin wat di masa akan datang...
adiouss...
aku-untuk-aku
Telan air liur saya membayangkan rasanya kalau dimakan.
ReplyDeleteMerancang Masa Yang Terbaik Dan Tepat Untuk Hamil
hehehe...sila lah cuba...senang ajeee...
Delete