Monday, December 16, 2013

Kek Pisang Lembab

Assalamualaikum...Anniyeong...Holaa
Dah lama cik bubu teringin nak wat kek pisang sendiri...yang juai kat kedai bukannya x sedap...tapi cik bubu teringin nak rasa yg fresh...hot from the oven kata omputihh...hihihi
Disebabkan keingin membuak2...cik bubu tekad...nak pi cari bahan2...nak wat sendiri...leh makan puas2 yg fresh punyaaa...yippiiii....meh kita jenguk resepi dulu yee...
# 5 biji pisangg...(minta maap ye, cik bubu tak tau nama pisang nii...tapi masa cik bubu beli, cik bubu habaq kat peniaga tu...pisang mana yg sedap wat kek...hihihi)...aduhh..terbalik plak pic nya..biaq pi lah ye..asai korg tau yg ni pisang...kikikiki
# 4biji telor gred A
# 1 cawan minyak jagung
# 3/4 cawang gula kaster
# 1 1/2 cawan tepung gandum, 1 sudu kecil soda bikarbonat, 1 sudu kecil baking powder (3bahan ni di ayak togeder2) dan 1 sudu kecil essen vanilla
Cara2nya plakkkk
* Panaskan oven lebih kurang 170c
* Lenyek pisang di dalam satu bekas...ketepikan (baguskan cik bubu...pakai montot gelas sajokk...kikiki)
* pukul telor, minyak dan gula hingga kembang...
* masukkan pisang yg dilenyek tadi...masa ni cik bubu x guna mixer dahh...pakai spatula jekk...kacau sampai rata...
* masukkan pula tepung yg di ayak tadi sedikit demi sedikit...tambah essen vanilla..kacau sebatu...adehh...penat plak mengacau sebatu...sebati lahh...kikikiki...
* macam ni hahhh...
* masukkan ke dlm loyang yg dilenser butter/majerin...cik bubu letak kertas minyak di bawahnya...
* bakar 170c selama lebih kurang 50-60 minit...bergantung kepada jenis oven ye...
* bila kek dah sedikit kekuningan, perlahankan oven kepada 150c...
* dan inilah hasilnya...kek pisang yg lembab..puas cik bubu makan...hehehe...nanti gerenti cik bubu nak wat lagiii....yippiii
* utk rasa dan bau yg lebih umph, boleh la korg tambah sedikit cinnamon. Selamat mencuba!
adioouuusss
aku-untuk-aku

No comments:

Post a Comment