Tuesday, October 20, 2015

Stew Ayam mudah...tapi sedapppp

 Assalam...
Anniyeongggg....

ok...kalo blog cikbubu,..kebanyakkan resepi...mudah..ringkas...easy...senangg...gitu.....
bahan tak banyak....bahan mudah cari...bahan tak remehhh....

ada la terlajak juga..resepi yg temeh2 tuh...tu maknanya..teringin sgt lah nak makan dan buatnya,...kan....kan....

ok..resepi mudah seterusnyaaa....AYAM STEW....
resepi ni...incik babah yg bagi...dia suh cik bubu cuba...mana dia dpt, tak tau lah....
yang penting incik babah suka...sampai menghirup kuahhh...slurpppppp

Resepi dibawah, cikbubu bagi sukatan utk 1/2 ekor...tapi utk cik bubu masak sendiri, cikbubu kecilkan sedikit sukatannya sbb cikbubu x masak byk...so, kalo sape2 nak tambah or kurg kan sukatan, eloklah mengikut keperluan rasa sendiri yea....hehee

Bahan :

*1/2 ekor Ayam (potong sederhana)
*Lada sulah
*3-4 biji bunga cengkih
*1 ketul bunga lawang
*kulit kayu manis (jgn letak byk..sikit je..lagi sikit ayam...lagi kecil kulit nya ye)
*1 ulas bawang besar (potong 4)
*2biji ubi kentang
*1 biji lobak merah
*sedikit garam
*tepung jagung (sukatan mengikut kepekatan kesukaan anda ye)
*air (ikut kita nak kuah byk mana lah)
*minyak utk menumis

Cara :

# perap ayam dengan lada sulah dan garam~biarkan seketika...
# goreng ayam yg diperap tadi...sehingga sedikit kekuningan
# masukkan kulit kayu manis...bunga cengkih dan bunga lawang...kacau sekejap..
# masukkan air...kemudian kentang dan lobak merah
# perasakan dengan lada sulah dan garam...(secukup rasa)
# bila kuah sudah mendidih, ayam dan kentang sudah masak, masukkan tepung jagung yang sudah dibancuh terlebih dahulu dgn sedikit air~ikut kepekatan kesukaan anda
#masukkan bawang besar..kacau lebih kurang dan angkat utk hidang

~sedap dimakan bersama nasi atau roti




Selamat mencuba...

adiousss

aku-untuk-aku

No comments:

Post a Comment